středa 26. května 2010

26.05.2010 - Alushta

Ahoj pribuzni a kamaradi z Alushty. Sice jeste nejsme v Radissonu, pac tam maj do zitra plno, a to tam nakluseme my, do ty doby jsme v hotelu naproti a mame tu zaslouzeny 2-3 dny oddechu.
Od posledniho zapisu v Mykolajevu jsme jeli pres Cherson, z neho do Krasnoperekopsku jsme jeli vlakem (asi 150 km) a pak dal na kole do Evpatorie, Saki, Sevastopolu, a pres okrajovy casti Jalty do Alushty.
Tento prispevek venujeme popisu vysneneho centra letnich povalecu, tedy Krymu:
Meli jsme odlisnou predstavu – plaze s kavarnama, pizzosky, holky v bikinach (tu ja jsem teda moc nemela), lehatka, slunecniky, proste letni dovca. Asi jsme se meli lip kouknout do kalendare, leto jeste neni, takze mistni realita pobrezni: vsude bordel na plazich, zadny holky ani bikini (coz mi nijak zily netrha), vsude pet flasky, prazdny restaurace – nektery teprve ve vystavbe, letoviska ala rozestavena prumyslova zona, celkove smutek a oci pro plac. Realita horska – vnitrozemska: nadherny vyhledy na more z nadmorsky vysky pres tisic metru, skaly, fungujici hospody, koupani v jezere, prujezdy kanonama, nadhera.
Suma sumarum dobry, mestum jsme se naucili vyhejbat, do more snad vlezem dneska (i kdyz Ondrej uz nozky v Evpatorii smocil, odplisnil a tim padem ma v tomto prvenstvi, coz se rozhodne nepredpokladalo), jinak z povzdali je hezky – s remorkerama, hory krasny.Ted mame 1864 km, cirka 300 km k ruskym hranicim v Kerci.
Pro plan-chtivi jedince: do Ruska se prihasime pres Kerc, pak do Krasnodaru, z nej asi vlakem do Volgogradu a dal na kole podel Volhy na sever do Samary, pak Jekaterinburg, Omsk, Novosibirsk, Birnaul a po silnici M-52 k Altaji na hranici s Mongolskem v Tasante. To je konec sprna. A Mongolsko podel severni hranice, pred Moronem smer stred Mongolie do Charchorinu a na vychod do Ulanu-Shulanu. To je konec zari. A pak uz trada letadlem do JV Asie a pak nas ceka Zeland. Ufff. Tak at nam to vyjde!
Vasi O + H
PS: fotky snad budou zejtra…pac tu nemaj USB dury v komputerech.

pondělí 17. května 2010

17.05.2010 - Mykolajev






Zdravime od Cernyho more, z Mykolajevu. Od Karpat se zmenilo to, ze kopce ubyly, ale pribyl vitr, samo ze fouka proti, nebo z boku, nikdy do zad.
Koho zajima trasa, tak z Cernivci jsme jeli pres: Ivanivci (kde mistni boss Vasja balil Hanku), Novodnestrovsk (tam jsme se koupali v Dnestru), nejakou prdel (kde nas meli mistnaci za parasutisty), Mogylev Podolsky (tam nas bratr Rus chtel pouzit na vecerni saslik, odolali jsme, misto toho jsme se koukli pres reku na moldavskou stran), Vapnjarku (tam od mistniho ajznbonaka mame jako darek moc hezky fotky koleji a vyhybek), Baltu (kde se nestalo nic az na to, ze jsem byl nucen pouzit zachod tureckeho typu a to ja nerad), Ananev (kde mely byt 2 hotely a nebyl ani jeden), Berezivku (kde bylo tuze blaze v hotelu Selena).
Zatim zadnej problem s mistnakama, uradama ani policajtama nebyl, problemy byly technicke (stavkoval varic – uz OK, 2 x defekt, jeden plast na maderu, jedna pichla karimatka) a organizacne spravni (vykouril jsem Hance posledni cigo urceny k ranni kavicce, v jedny prdeli jsem si dal tri piva misto dvou a Hanka mi furt nadava, kde mam zapalovac, pritom ho ma v kapse).
Uz mame svoje znacky: ciga Prima Luks, pivo Cernigivske, kvas Taras a bombony Casanova.
Pristi zapis bude asi z Alusty, kde by mel bejt Radisson SAS zadara a my uz bysme meli bejt celi osmahli a prevykoupany z Cernyho more (teda aspon Hanka, ja tam nevlezu, nejsem magor...)
Vasi O+H
Jo a hotel, kde jsme v Mykolajevu ma souradnice: N48stupnu 58,130minut / E 31stupnu 59,341minut

pátek 7. května 2010

7.5.2010 - Cernivci





















Nazdar do Cech!
Momentalne jsme v hotelu v CERNIVCI, davame si den leharo, po deseti dnech sprcha, vyprat veci, nabit elektroniku, oholit nohy, fousy a hlavu a tak.
V Uzhorode jsme potkali cirkusaky, asi 11 kousku - jedou na kolech z Drazdan do Ulanbataru, mozna dal, s nima jsme bydleli prvni noc na Ukrajine v telocvicne detskyho domova, pro ktery hrali nejaky predstaveni. Oni jedou, jedou, kde se jim to libi zahrajou na rynku, vyberou do klobouku a tak furt dal, nekdy maji preddomluveny detsky domovy se spanim, tak jsme zvedavi, esli se v Ulanbataru potkame - meli by tam byt v zari jako my (takze nejsme jediny pitomci).
Karpaty jsme definitivne opustili vcera, ted to bude po rovine az na Krym, bohuzel zatim fouka proti, takze nic moc, drem jak svine po rovine...Za sebou cca 650 km - tj. minus 10 km od nastavenyho prumeru 60/den, takze dobry zatim.
Hory pekny, lidi neagresivni, deti mavaji a zdravi, kopce vysoky, sasliky dobry, pivo i kvas taky, v podstate asi zadny minus, Kolocava byla prekvapenim, fura ceskych policajtu a jinejch Cechu (ale my dorazili letos prvni na bicyklech), byla slava ohledne policajta, co zabil Suhaje sekerou, jejich exkolega, tak se slavilo habadej.
Silnice hodne ruzny, mapa toho moc nerekne, byl i den kdy jsme ujeli vysoky podprumer 30 km. Hlavni silnice z Kolocavy podle mapy totiz mela byt asfaltka prvni tridy, nakonec se konal tankodrom a brodeni reky - asi 15 km jsme tlacili ty nase 50-ti kilovy mashiny (viz foto kola se zastavou).
Priroda hezka, az na vsudebordel okolo, Ukacka jsou prasata totalni, vsude flasky od vodky, piva, petky, krabky od cigar, v lese, pangejtu, okolo rek, proste vsude. Se spanim zadnej problem, jsou taky zvykli si delat pikniky kde se da, takze prochazejicim okolo naseho stanu je uplne jedno, ze tam jsme, nakonec na zadny kempy jsme zatim nenarazili, asi by byly k nicemu.
Par fotek prikladame, Polon sorry, zatim po nas neni a 365 dni pocitej 27. dubna 2010. Zdravime do Cech, drzte palce, dalsi vsuvka bude buchvi kdy, net se tu moc nevyskytuje.
O+H