úterý 20. července 2010

21.07.2010 - Tjumen / Vinzli - dodatek

jesli si nekdo myslite - z toho, co jsme napsali v asi doposavad nejdelsim prispevku - ze jsme se jako akorat paradne ozrali s nejakejma ruskejma floutkama...je to neuveritelne uplne jinak...jaroslavcik hledal v cesko-ruskym nasem slovniku jak se rekne "stejska se mi"...a mel slzy v ocich...a to jsme se jeste neloucili...zname o rusku od nich informaci, ktery nejsou nikde v ucebnicich, mozna vic nez nase hlava muze pochopit, neni to jenom o vodce (i kdyz uz je pul sedmy rano) a o tom, ze me uci jak mistri pokeru michaj karty...odpoledne, jen co jim odkudsi prijdou miliony, ktery zas kamsi poslou, pucujou si kola, spacaky a stan a jedou s nama nekolik dni smer Omsk zazit, co mi kazdej den zazivame (ve stanu v lesu nikdy nespali)...joj to bude jeste zazitku :-) ...teda aspon takovej je plan...jak to dopadne v rusku nikdo nevi...

20.07.2010 - Tjumen / Vinzli - SALON KRASOTY ROMANCIK


...hanka uz je ostrihana, je to krasavica jak z partesu, bohuzel, co jsem ja behem par minut totalne zesral, Romancik hodinu napravoval...je to ale sikovnej kadernik :-)

20.07.2010 - Tjumen / Vinzli - jeste jedna s Lovcikem

20.07.2010 - Tjumen / Vinzli - jeste fotky




20.07.2010 - Tjumen / Vinzli - jeste fotky




20.07.2010 - Tjumen / Vinzli






Privjet rybjata...uff...
stala se nam tady takova jedna vec, proto preskocime celkove cestu na kolech z Jekatace do Tjumene, jiz zapomeneme ten nepekny den, kdy nam celej proprsel a my tak jeli 70 km s rybnikem v botach, zapomeneme na to, ze po Hance jsem logicky onemocnel ja, protoze se jeste mame porad moc radi, zapomeneme na to, ze porad tech 350 km vitr foukal z boku, takovej vitr, pri kterym uz nejde moc jet, preskocime prejezdy krasnejch casti lesa a lesa a jenom lesa, takovyho toho sibirskyho, hustyho, neprostupnyho, kterym se propleta jenom jedna asfaltka, kde jedem my, paka z ceska na kolech a tisice "srazitnaschtivych" kamionaku, zapomenem na to, ze prijezd do Tjumene nestal za moc, potkaly nas jenom panelaky, kamiony, neco jak Temelin a predrazeny kafe...a preneseme se o 20 km (uz konecne po vetru) dal ke kramku, kde jsme zastavili, abysme doplnili zasoby jidla a naplnili tak uz prazdny brasny:

Po tisicaty uz stejna otazka: z daleka rybjata? ... po tisicaty uz stejna odpoved: da, z pragy, cechoslovakie! ... poprvy slyset: niet mozno, ja toze rodil se v prage, bla bla bla, nedaleko jsou jezera, da se tam vykoupat, prijedte, treba se jeste potkame...

Vstup k jezeru byl placenej, my uz chteli jet dal, ale chlapik od kramku uz se k nam valil na silnici a ze uz s kamosema na plazi dela maso na grilu a ze jak je stastnej ze nas na silnici potkal a ze musime bezpodminecne jit s nim a pojime a pivko popijem a ze to bude strasne fajn...my mu po predeslych zkusenostech jenom rekli, ze moc radi, ale ze nemame moc penez a ze vstup je placenej...prej to je to nejmensi...

Od ted je to nutny vsechno strasne moc zkratit:
Chlapik se jmenuje Romancik, jeho bracha Jaroslavcik (rodina Svedova), jeho kamos uz nevim jak, na plazi jsme se pretlaskali masem, prepili pivem a pokourili cosi moc veselyho...kola jsme odvezli k Dimoncikovi, Tatiane, Sergejovi a Nade do Vinzli (tam doted parkujou nase stroje), s Dimoncikem, Romancikem a Jaroslavcikem jsme odjeli do Tjumene...tam jsme se seznamili se Svedovic dedou Vjaceslavem a babulou Zojou (jen kratce, na sklenicku kvasu), potom bylo nutny (samou radosti Romancika, ze nas potkal) pozdravit Svedovic mamuli Galinu, ta pracuje v hospode kde byla zrovna svatba, a Galina rozhodla, ze nutny jeste s nevestou se seznamit, protoze ta uz nema zenicha (pohadali se hned po oddani a on odjel, nikdo nevi kam), Galina nas krasne uvedla, my si pripadali jak kokoti, pak narodni pisen zapela, nevesta se jeste vic rozbrecela, my se na sebe s Hanuli naprosto nechapave podivali a uz si me odvedla tancit naka stokilova zlatozubka, pak me predhodili neveste, mezitim naky pivka, vsechno ze stolu jsme udlabavali, vodku popili, stul vynesli pred hospodu na ulici a spolecne s jakymsi bezdakem a chardrokovym soumenem a vsema ostatnima pokracovali v solidne rozjetym mejdanu...to uz byly asi dve rano, nebo kolik?...a ze jedem do venkovniho bazenu za mesto, je tam dzakudzi a masaze a slana horka voda a ze to bude prima, pridal se k nam Ljovcik a Galina za nama prijela a pivka a to vesely koureni a uz slunicko bylo videt, kdyz jsme od bazenu odjizdeli (jako vpoho, Dimoncik to zodpovedne odsral, ten nemel ani jedno pivo) zpet do Vinzli jeste pres nonstop suprac, kde se nakoupilo 3kg masa na gril na vecer...wow!!!

Prozevlenej den, vsichni se vyvalili z kanafasu az po polednim, Ondrej se nevyvalil vubec - nejak se nam z toho kulturniho soku roznemohl (no dobre, on uz trochu nachcipanej byl pred tim, ale holt nevesta a rusky zensiny ho asi utancovaly). Cela rodina ho celej den kuryrovala, vsemozny lektvary svarela a na vecer vstal prave v momente, kdy se Michalic prihasil. Tak jsme se s nim podruzili, ze trval na tom, abychom druhej den k nemu prijeli a ze Ondreje jeste v rusky bane dokuryruje. A tak jsme masiny ve Vinzli zanechali a zpatky pres Tjumen se jelo na saslik - bana party za Michalicem - takovym bodrym chlapikem, kterej Ondreje v bane skoro k smrti umlatil metlama. Bohuzel ja jsem mela s chlapikama zakaz jit do bani, tak me vyhnali do kuchyne...dlouho jsem to rozdejchavala, ale co uz :-) Ondrej to malem neprezil, ale jakmile si dal pak par kousku sasliku, zdravi se mu vratilo.
A od vcera uz vegetujeme v Tjumeni u brachu Jaroslavcika, Romancika a mamy Galiny. Vcera byla detailni prohlidka mesta vcetne navstevy cesky hospody Prazecka (pivo zase predrazeny - no proste za ceskou kvalitu se tady kralovsky musi platit). A protoze dneska jsou narozeniny tretiho brachy, rozhodli jsme se pro pokus "kterak z ruskych surovin vykouzlit gulas s bramborovym knedlikem". Do noci se vcera popijelo pivo a gulas varil a dneska knedle. I kdyz sladka cervena paprika nebyla cervena, ale hneda, zadarilo se a vsichni se gulasem narvali a spravne jak v Cechach hodili si slofika. Ted uz zase cili napajime se ceskym Kozlikem a uzivame posledni vecer tjumensky, ponevadz zitra uz pro kola zajedem a na cestu se vydame. Bude nam smutno, pac jsme tu uz jak doma...rybjata balsoje spasiba za vsjo.
Jo a jeste jedna vec...vlasy moje jeste porad mam, ale nejak uz mi to vadi, tak bude pokus cislo dve "ostrihat Hanku, aby krasavica byla". No tak drzte palce.

neděle 11. července 2010

11.07.2010 - Jekaterinburg - dodatek

Zitra poslem podruhy pohledy vybrane skupince jedincu. Jelikoz prvni varka pohledu si cestu z posty v Alushte do schranek vyvolenych stastlivcu nenasla, doufame, ze russijskaja postaja bude ve schopnosti dorucit pozdravy spolehlivejsi.
Vasi jiz balici se na dalsi porce kilometru H + O

sobota 10. července 2010

11.07.2010 - jeste fotky





11.07.2010 - Jekaterinburg






Zdrastvujte,
...Bicak mini a Hanka meni...Hanysku prepadl rusky bacil a nastehoval se ji na prudusky. Od Birsku zena moje bojovala s timto proletarskym plicezroutem jako cesky dvouocasy lev, vsak nejspis z nedostatku vodky nakonec podlehla: tedy jiz jsme v Jekataci v hotelu Park Inn zadara (diky Lacnaku - to je nase spojka "pritel na telefonu" - za pomoc s prebukovanim), oddychame, nabirame sil na dalsi putovani a zamerujeme se na zahubeni ty sovetsky svine. Od Birsku se nase komedie mela takto:
Smer na Karaidel byla spravna cestovatelska volba, silnice bez provozu, klima prijemne, prujezdy zajimavym ruralnim prostredim stredni Russie, lid jako vzdy doposavad pratelsky. Karaidel je moc hezke mestecko pri rece Ufa, byl tam trh se vsemoznym tovarem vcetne ziveho pubescentniho drubezectva, vukol zalesneny kopce. Snad jedno z nejhezcich mist zatim v Rusku projetych, predhuri Uralu.
Ya Karaidelem asfalt konci a zacina 70km prasno - sotolinovy - kopcovaty cesty bez stinu. Bacil si zacal libovat a Hanule se zacala pomalu nebezpecne dusit kaslem. V mestecku Tastuba, kde zas zacal asfalt, se bacil zalekl. Ne vsak na dlouho. Kopce neubyly a vitr zesilil - podhoubi pro bacila idealni. Komedie se nam zacina v tragedii menit:
V miste, kde jsme chteli opustit hlavni silnici, nam polodementnim vesnickym dobrakem bylo receno, ze mostek po kterym jsme chteli jet byl nedavno strzen a musime objizdkou 50km. Mno, to nam sice trochu nahlodava plany s uz zabukovanym hotelem v Jekaterinburgu, kdyz ale zabereme a zvysime denni prumer na 90km, tak by se to dalo do uralsky megapole stihnout - kdyz bacil dovoli...
...bacil nedovolil. U kafe u silnice se ptame na moznost odvozu v Jekaterinburg i s kolama. Povedlo se. To, ze nas okradaji kde se da, se musi zapomenout, a tak za cca 2000 Kc prijimame odvoz Michajlem s dodavkou, kola s bagazi se vezou na korbe - a hura do mesta! 300km! 5 hodin kodrcani po asfaltu, hline a sotoline! 1 hodina vymeny bouchly pneumatiky!
Jsme pred hotelem, kola odsunuty na tri dny na hlidany parkoviste (300Kc), zaslouzena vecere (pizza za 300Kc) a pivo (za 100Kc)...ach jo, zas velky mesto kde prachy litaj...

Vasi O+H

P.S.: Kamionaky uz zas radi nemame a nalitano mame bez par drobnejch 5000km, a casove i kilometrazi jsme cirka v 1/2 vyjizdky...tak drzte palce i pres tu druhou pulku. Dekan

pondělí 5. července 2010

05.07.2010 - jeste fotky naky



05.07.2010 - Birsk






Nazdar bazar, posilame polibeni z proslunene Baskyrie. Vsichni tu hutori tatarsky nebo bashkyrsky, takze jen co jsme se donaucili perfektne rusky, tak zas nerozumime. Jenom kratce, jsem na poste a Hanule ceka venku:
Zas sme se s mistnakama zborili, tentokrat to byla devcata v Severnoe, damy v letech nazhaveny jak vyfuk od ferrari se s nama bavit a chlastat az do noci...parada, prespali jsme u jedny z nich na dvorku ve stanu mezi kurincema. Cvili po hlavni trase na Ufu jsme jeli, ale to se nedalo, strasne uzka silnice a more kamionu s ridicema kokotama, takze smer Jekaterinburg sme nabrali pres maly vesnicky a mesta a kopce...Tedy jsme v Bashkyrii a je to tu hodne pekny, je to neco mezi Texaskejma ropnejma nahornima plosinama a sumavou :-)
Pocasi se mirne zlepcilo a my jedem dal, v Jekaterinburgu bysme meli byt cirka za tejden a tam nas ceka (snad) ubytko zas zadarmi v Park Inn hotelu (k nalezeni pres sajtu Raddisson Sas - nebo jak se to jmenuje).
Takze zdur, vsem diky za prispevky, Polon tebe pak az prijedu skasnu za kazdej nas prispevek o 20 kacek, slevu na predplatny nevedem, a naskledanou za tejden v Jekataci...

Vasi O+H