neděle 12. září 2010

13.09.2010 - Cecerleg

Hola, tady pravidelna relace vasich bajkeru z mongolska!
mame po tydle divny zemi najeto cirka 1200km, z toho asi 80km po asfaltu, jinak sutry, pisek a hlina. ted se nachazime v cecerlegu, coz je zacatek civilizace, do Ulanu by to melo bejt uz jenom 500km !!!!!! a to prosim po asfaltu, tak uvidime. Cestou se jeste (asi pozitri) stavime v charchorinu, coz je trocha te historie mongolske, ze (pro pana posluchace Jiriho z Plzne zkusime poridit nejake fotografie mistniho klastera ze 16.stoleti - prvni buddhistickej v mongolii)... a pak uz nas jenom cekaj trable s poslanim kol do ceska z ulanu. Zkusime postu, protoze vsechny mozny DHL, Fedexy a jiny megafirmy budou asi strasne drahy...takze mili rodicove, pokud vsechno pujde hladce, ocekavejte tak za pul roku dva obrovsky baliky z ulanu na drazove...snad to nase mila pani postacka bude schopna predat.
Mongolsko: divna zeme divnejch lidi, stepi, zvirat a hor. Vyskovych kilometru jsme nadupali nepocitane, hory jsou tu ale krasny a jsou vsude. Tolik dive i ruralni zvireny videt snad jinde nejde. Pokusime se ted odpovedet na dotazy vsetecne dotazovatelky Milusche von Unter-Trossau, ktera nas opravdu otaznikama zasobi :-) takze:
Provoz na cestach je zanedbatelny, kolem 5-ti aut denne byl standard, byly i dny, kdy nas predjela jedna motorka. Cim vic se blizime ulanu, tim provoz houstne (auta a jine stroje se daji pocitat v radech desitek). Nase strava se bez prehaneni sestava z cinskejch polivek a susenek (tech mame spotrebu cirka 1 - 2 kg / den) plus vecer dlabanec typu rejze s korenim, nedavno jsme sehnali pytlik sojovyho masa, tak jsme si udelali parkrat rejzi vylozene gurmanskou. tyto strasnosti (diky ti mongolsko za ne) jime proto, protoze se tady nic jinyho jist neda (vsude maso a slachy ze starejch beranu, je to dost nepozivatelny) a v kramech nic jinyho nemaj. Ted v cecerlegu mame dost sanci po cirka 1000km sehnat rajce a novej pytlik sojovyho masa. Uzeniny jsou spojenim beranich rozemletych kopyt a gumy, takze tudy taky cesta nevede.Pijeme vodu z potoku (sistr s tema vyschlejma rekama to neni takova traga) a piv jsem tu uz mel celkem ctyri. Jsou dost drahy...a nemaj je vsude, navic nemaj chladaky nikde, takze je teply. Absence chladaku je asi taky duvod proc tu nejde koupit nic kloudnyho jako syr nebo jogurt. Chleba jsme asi po 500km poprvy sehnali pozivatelny (i kdyz samo prosly) ty tuny susenek jsou prosly vzdycky, ale u nich to tak neva. Pro debuzirniky proste mongolsko neni (uz zaciname mit predusinaci debaty o tom, jak bysme si dali cokoliv z ceska...chleba, romadur, peprenky, maslo, parek v rohliku ze smichovskyho peronu cislo 2....vpodstate vsechno...).ale ty cinsky polivky maj tady vevnitr tri ochucovaci pytliky, takze se vpodstate jedna o lukcus.
Dnes v cecerlegu mame za vsechny ty dny zaludecniho prikori den satisfakce: je tu kavarna s lazanema, pizzou a stejkama, hovezim na pive a hambacem, uz jsme posnidali (vajca se slaninou a krupavym toustikem), stoji to sice miliony oproti vsemu ostatnimu tady, ale jsou to dobre proinvestovany miliony. Nevim, jesli jsem to psal uz tady, ale v tjumeni jsem se vazil a bylo dole 10kg, ted mozna tak 15, zacinaj mi videt zebra a hanule je uplna twiggy, uz nema vubec bachor :-) takze po dnesku se snad trochu spravime...
Jinak jde vsechno jako po dratkach az na to, ze jsme ztratili Chorcheho...a to se stalo den po poslednim prispevku, tedy asi pred 11-ti dnema a je to cele zvlastni...bud chorche alias banderas se na to uz mohl vysrat na vsechno a odjel zpet do hollywuudu tocit trhaky, nebo se promenil v mistnich stepich v Olgoje - Chorcheoje...kdo vi, snad je zivy a zdrav (my mu opravdu schvalne neujeli... :-)
Z fotografii vybiram to nejlepci, je tam trocha tech hezkejch mraku, ktery mi jdou (vid Manfrede) a pak taky jeden mastrschtig v podobe fota nocni mongolske oblohy, moje amaterske druhe astronomicke ja je presvedceno, ze byla zachycena mlecna draha...tak se kochejte, snad to pujde nahrat na tomdle pomalym stroji...

Mame se skvele a do cile kousek...drzte dal palce, libame a pozdravujte!

Vasi o+h

7 komentářů:

  1. Hodně štěstí do posledního pětikila! Ale co já budu dělat, až tendle blog umře? P.

    OdpovědětVymazat
  2. Jezisi, vy uz jste skoro tam! To je super! Hodne stesti a opovazte se prijet domu hubeny :-P

    OdpovědětVymazat
  3. No děcka, jestli jste ještě nezapomněli jak se jezdí po asfaltce a kde mimo Vás jezdí i někdo jinej, tak to by mohla do UlanB
    taková třešnička na dortu, ne? I nadále se opatrujte, hodně zdraví a sil a z UlanB budeme čekat Vámi avizovanou zásilku
    (olgoje nepřibalujte – Čiko je prý nemá ráda). M+J

    OdpovědětVymazat
  4. Jste machři!

    Hodne zdaru do cilovky ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj H+O,jste fakt borci,uzivejte si Ulanbatar a poradne se nacpete necim dobrym,vy dva hubenouri.Vsichni doma na vas vzpominame a prejeme do dalsiho cestovani hodne krasnych zazitku, mama Z.

    OdpovědětVymazat