neděle 10. dubna 2011

Cooking on islands

Vitame Vas opet na strankach svetoveho cestovatelskeho blogu dvou nejvetsich bouraku na svete, tentokrat z Cookovych ostrovu!

Kde, ze to? V centru povalecstvi, snorchlovani a pojidani bananu kdesi uprostred Pacifiku...a jsme moc radi, ze jsme se rozhodli obetovat ty ctyri tisice korun za zpatecni letenku za osobu, protoze je to tu hrozne pekny.

Ostrov, na kterym se flakame, se jmenuje Rarotonga a ma cirka 6 x 10 km a je to obr mezi ostatnima 14-ti ze souostrovi. Tim padem je tu taky letiste a hlavni mesto (asi tak rozlehly a zalidneny jako obec Stanovice v zapadnich cechach – bez Drazova samozrejme) a bankomat. A okolo dokola silnice ktera je dlouha 32km, my ji brazdime na dalsim Helmutovi (c.5?) a vede skoro porad okolo more a to more je cisty, jak v Thermalu pred navstevou hygienika. Pas more okolo ostrova se nazyva laguna, je to pas sirokej neco okolo 100 az 200metru a je melkej. Za lagunou teprv zacina pravy hluboky more. To nas ale nezajima, protoze do hlubokyho more je moc nebezpecny vstupovat, zato laguna je pod hladinou kouzelna, nachazi se v ni koraly a ryby a morsky hadi a jezci. Vsechno je pestrobarevny a zivy a nadherny. Takze snorchlujem jak jen se da. Na plazi moc lidi neni a od dvou nejvetsich resortu jsme daleko, pomalu se tohle misto muze nazvat rajem v pacifiku. Je to raj v pacifiku...

Co je tu jeste zajimavyho?
Jezdi tady dve autobusovy linky. Jedna se jmenuje “po smeru hodinovych rucicek” a druha “proti smeru hodinovych rucicek” (ta ale nejezdi v nedeli). Je tu vic scooteru nez aut. Ostrov se da uprostred prejit pres hory dzungli. Delaji se tu dve znacky piv, ze kterejch je pitelny pivo Matutu. Je tu vyrobce bananovyho vina, ktery Hance a Martinovi moc chutnalo. Kdo chce ridit vozidlo nebo motorku, musi mit mistni ridicak, vystavuje ho policejni uradovna v hlavnim meste za mirny poplatek (moc hezkej suvenyr). Mistni holky jsou kypry macandy s kytkama ve vlasech. Tunak se tu ji syrovej se zeleninou a kokosovou smetanou – my jsme misto smetany pouzili normalni kokosovy mliko primo z orechu a neni to moc chutny. Hrbitov tu neni – kazdej domek ma svoje mrtvy pohrbeny primo na zahrade, s pomnickem – takze jsou tu hrbitovy vsude. Je tu veznice, kde je pry pouze jeden vrah. Je tu asi deset kostelu, nedelni mse se vyplati navstivit – je to krasnej zazitek. Mistni vynikaji v umeni tance, zpevu, bubnovani a mavani s horicima predmetama.

A jelikoz se dneska zatahlo, jsou velky vlny a voda je kalna a my uz jenom cekame na nocni presun v casoprostoru zpet do jabkovy reality, pridavame obrazky k pokochani. Je jich vic nez obvykle, snad nebudou nudit.

Libame Vas vsechny a brzy nashle! Vasi O+H























4 komentáře:

  1. Ahoj cestovatele. No Vy teda umite zit, fakt.
    Je to nadherny. Vyvstala tady jeste jedna otazka od zvidavych, zda i na tak malym ostrove se nachazi voda neslana. Jinak prejeme at si jeste uzijete nejakou tu lopotu na farme a treba at Vam krasny zdravy ovoce pada samo do beden. Zdraví Dolni Drazov.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, Drazovaci, bylo to moc pekny...fakt. Ted uz jsme v zime doma v kempu na zelandu a smutne vypravime a cucame zmrzly pivo. Uz aby sme byli doma - este prezit mesic na kole a hura k vam. A odpoved na soutezni otazku: Voda neslana se na ostrove hojne nachazi.
    Zdarec!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Ondro a Hanko, od Pláši jsem se dozvěděla o Vaší velké cestě a o tomhle blogu. Tyvole! Vy si to teda dáváte. Hltám zápisky ve volných chvílích, až někdy musím přestat, protože je to už tak dávno, co jsem na NZ byla já... Užívejte si a jeďte prosimvás na Jižní ostrov než to tam budete balit, tam je to teprve ten pravej nářez! A pijte to jejich luxusní víno, oj, jak se mi po něm stýská. V příštím životě chci bydlet v Golden Bay :-)
    Bloudice

    OdpovědětVymazat